8-ball | Allt om Biljard

Allt om Biljard

…och mycket mer

8-ball

8-ball

Det vanligaste spelet i biljard är 8-ball och för att spela detta spel behövs förutom biljardbord och köer en köboll, den helt vita bollen och 15 numrerade biljardbollar i olika färger. 

Biljardbollarna som är numrerade från 1-7 brukar nämnas som den låga serien och de bollar som är numrerade från 9-17 är den höga serien. Man börjar spelet genom att spränga den triangel bollarna är uppställda som och om någon av serierna åker i blir det den spelares serie att fortsätta försöka få i. Åker inte någon biljardboll i är det nästa spelares tur att stöta och kan då välja fritt till någon spelare har valt en serie.

För varje vald boll så måste spelare meddela vilken boll som är tänkt att sänka, och även vilket hål som är tänkt att bolla ska i. Missas stöten så går spelet över till den andre spelaren. Det hela går ut på att sänka sin serie av biljardbolla i tur och ordning, 1-7 för den ena spelaren och 9-15 för den andre. När alla i serien är i hål så ska biljardboll nummer 8 sänkas. Man kan förlora spelet om man av misstag sänker boll nummer 8, enad undantaget är om boll nummer 8 åker i vid sprängning då får man lägga upp 8:ans boll på den så kallade fotpricken.

Man kan även förlora om boll nummer 8 råkar åka av bordet vid någon stöt, eller att den spelas åt fel håll. Skulle man spela boll nummer 8 innan man spelat ner alla i sin serie så har man förlorat. Gör man misstaget att biljardboll nummer 8 spelas samtidigt som den sista i sin egna serie så står man som förlorare.